A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a Skills4Retail nemzetközi konzorcium tagja, amely Dublinban tartotta második konzorciumi ülését.

A nemzetközi kereskedelmi pályázat célja az európai kereskedelmi képzés teljes megújítása, a kor igényeihez történő hozzá igazítása, valamint a sürgős képzési igények kielégítése. Az új képzés rugalmas lesz, digitális és zöld. A harminc tagú nemzetközi konzorciumot a Junior Achievement Europe vezeti.

A szeptember 20-i konzorciumi ülés résztvevőit Dublinban a Leinster House-ban fogadta Emer Higgins ír üzleti, foglalkoztatási és kereskedelmi miniszter.

A Skills4Retail program fontosságát hangsúlyozva a miniszter elmondta: „Az ír kiskereskedelem jövője digitális, zöld és fenntartható, ezért elengedhetetlen, hogy felkészítsük a munkavállalóinkat arra, hogy ebben a gyorsan változó környezetben is boldogulni tudjanak. A Skills4Retail program azzal játszik létfontosságú szerepet, hogy a szektorban működő vállalkozásoknak olyan tudást és készségeket biztosít, amelyek a piaci trendekhez, a fogyasztói igények változásaihoz, a fenntartható gyakorlatokhoz és a technológiai innovációkhoz való alkalmazkodáshoz szükségesek.”

Emer Higgins kiemelte, hogy a Skills4Retail program a kis- és nagykereskedelmi ágazatok kritikus készséghiányának kezelését célozza meg Európa-szerte. A Skills4Retail konzorcium üdvözli az ír kereskedőket és vállalkozásokat, amelyek támogatják a Skills4Retail projektet és annak küldetését, azaz a kiskereskedelmi munkaerő készségfejlesztését. Bátorítja a cégeket, hogy használják ki a program nyújtotta képzési lehetőségeket, hogy szakembereik felkészüljenek a kereskedelem jövőjére.

Diana Filip, a Junior Achievement Europe ügyvezető igazgató-helyettese és fejlesztési vezérigazgatója kijelentette: „Megtiszteltetés számomra, hogy Írországban lehetek ezen a jelentős találkozón. Itt született a Skills4Retail konzorcium létrehozásának ötlete, és inspiráló látni, milyen hatalmas lendületet vett a kezdeményezés. A miniszter asszony támogatása Írországban megerősíti azt a komoly előrelépést, amit a kereskedelmi szektor készségfejlesztésében és jövőre való felkészítésében elértünk.”

Mark Jordan, a Skillnet Ireland stratégiai vezérigazgatója így nyilatkozott: „Írország legnagyobb szektora, a több mint 300 ezer embert foglalkoztató kereskedelem, az ír gazdaság sarokköve. A Skills4Retail program elkötelezett annak biztosítása mellett, hogy a kereskedők rugalmassá és egyben ellenállóvá váljanak, és fel legyenek vértezve mindazon képességekkel és készségekkel, amelyek révén felkarolják a digitális és zöld átmenetet, miközben versenyképesek maradnak.”

A Skillnet Ireland és a Retail Ireland részt vett a Skills4Retail tantervének tervezésében és fejlesztésében. A négyéves projekt célja, hogy munkaalapú tanulás, rövid távú moduláris tanfolyamok és felsőoktatási intézményekben nyújtott képzési programok révén alakítson ki új szakembergárdát az ágazat számára. A program lehetővé teszi, hogy a kereskedelemben dolgozók tovább- illetve átképezzék magukat olyan területekre, mint a digitális marketing, a vásárlói élmény menedzsment, az ellátási lánc optimalizálása és a fenntartható kereskedelmi gyakorlatok.

A Skills4Retail programot egy kilenc EU-ország 30 partnere alkotta konzorcium vezeti, amelyet a JA Europe koordinál, egyesítve Európa vezető oktatási intézményeit, iparágvezető szereplőit és szolgáltatóit. Együtt dolgoznak ki új kereskedelmi készségstratégiát, amely a szektor sürgető igényeire ad választ. A program többféle rugalmas tanulási lehetőséget kínál, beleértve a rövid távú moduláris tanfolyamokat és a munkaalapú tanulást, amelyek Írországban, Ausztriában, Romániában és Magyarországon is elérhetők.

A Skills4Retail-ről

A Skills4Retail EU-finanszírozású projekt, Európa kereskedelmi szektorát kívánja megerősíteni, amely az EU gazdaságának 10 százalékát teszi ki és 3,6 millió kereskedőt foglalkoztat. A projekt célja egy új kereskedelmi készségstratégia és egy olyan szakképzési és oktatási program megtervezése, amely választ ad a kereskedők sürgető igényeire, amelyek a szakmai készségek és képességek terén felmerülnek.

A projekt célcsoportját azok az európai kereskedők alkotják, akiknek a munkáját digitálisan kell átalakítani ahhoz, hogy a jövőben versenyképesek maradjanak. A Covid-járvány után, amikor más régiók nagy online kereskedői egyre erősebb versenyt diktálnak, az európai kereskedőknek elengedhetetlen digitális szempontból kifinomultabbá és versenyképesebbé válniuk. Ráadásul a kereskedelmet egyre többen nem hosszú távú, értékes életpályanak tekintik, hanem ugródeszkának a pályafutásuk során.
A Skills4Retail tökéletes összhangban áll a „Hármas Átmenet”-tel, és az EU Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és KKV-politikai Főigazgatósága (DG Grow) által ajánlott úgynevezett átmeneti útvonallal, amely  egy zöldebb, digitálisabb és reziliensebb kereskedői réteg irányába mutat. A projekt célja egy új Kereskedelmi készségstratégia és egy olyan szakképzési és oktatási program kialakítása, amely választ ad a kereskedők sürgető igényeire, amelyek a szakmai készségek és képességek terén felmerülnek. A projekt 2023 szeptemberében indult és négy évig tart. A projekt mozgatórugóját a piaci és ágazati igények adják. Célja, hogy a munkaerőt és a vállalkozásokat felkészítse a jövő kihívásaira.

A Junior Achievement Europe-ról

A JA Europe a legnagyobb vezető szervezet, amely arra törekszik, hogy a vállalkozói készségekre, a munkára való felkészültségre és a pénzügyi egészségre összpontosító, gyakorlati, élményalapú tanulással ösztönözze és készítse fel a fiatalokat a sikerre. Az elmúlt tanévben a JA Europe hálózata 6 millió tanulási élményt nyújtott a fiatalok számára online, személyes és hibrid formában.

További információért látogasson el a www.skills4retail.eu oldalra!

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]