Gazdasági társaság formái (2)- Betéti társaság (Bt.)

A betéti társaság tagjai közös tevékenység folytatására vállalnak kötelezettséget oly módon, hogy legalább egy tag (beltag) felelőssége korlátlan, és legalább egy másik tag (kültag) felelőssége vagyoni betétje mértékéig korlátozott. A Bt. vagyonát a tagok a társaság rendelkezésére bocsátják, melynek legkisebb mértékét nem írja elő a társasági törvény.

Ha társaságban többen vannak beltagok, akkor a felelősségük egyetemleges, míg több kültag esetében is a felelősségük a vagyoni betétjük mértékében korlátozott.

A társaságban a személyes közreműködés általában a beltag feladata, de a törvény lehetővé teszi a kültag számára is, hogy részt vegyen a társaság tevékenységében.

A felelősség különböző volta miatt az üzletvezetési és a képviseleti jogosultság csak a beltagokat illeti meg. A kültag jogosultsága arra szorítkozik, hogy ellenőrizze az üzletvezetést, információt kérjen, betekintsen az iratokba és ha kell, tiltakozzon az üzletvezetésre és képviseletre kijelölt beltag tervezett intézkedése ellen.

A Bt. alapításának, működésének szabályai – beleértve a társasági részesedés átruházhatóságát is - egyebekben azonosak a kkt.-ra vonatkozó szabályokkal.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/hirek/gazdasagi-tarsasag-formai-1-kozkereseti-tarsasag-kkt
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]