Munkaviszony jogellenes megszüntetése

A munkaviszony megszüntetés mindkét fél részéről lehet jogellenes, ez esetben keresettel kell kérni a bíróságtól ennek megállapítását és az Mt. (2012. évi I. törvény) által megállapított jogkövetkezmények alkalmazását.
A munkaviszony megszüntetése jogellenes, ha az akár alaki, akár tartalmi okból nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Nem lesz azonban jogellenes a munkaviszony megszüntetése, ha csak valamely járulékos kérdésben sérti a jogszabályt a munkáltató intézkedése (pl. rosszul számolja ki a felmondásban a felmondási idő mértékét). Ez utóbbi esetben ez a jogsértés is orvosolandó, de önmagában ez nem teszi jogellenessé magát a megszüntető nyilatkozatot.
 
Jogellenes munkáltatói megszüntetés
A munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát jogellenes szünteti meg ha a közös megegyezés, felmondás és azonnali hatályú felmondás szabályaitól eltérő módon szünteti meg a munkaviszonyt.

Régen ha a munkáltató jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyt, elsődleges v olt a továbbfoglalkoztatás, vagy a munkavállaló követelhette elmaradt munkabérét, egyéb járandóságait, ezt meghaladó kárát, ezen felül a bíróság – amennyiben mellőzte a munkavállaló visszahelyezését – a munkáltatót a jogsértés súlyától függően 2-12 havi átlagkereset megfizetésére kötelezte. Most a kárt (1) és annak részeként az elmaradt jövedelmet (2) és bizonyos esetekben a végkielégítést (3) kell megtérítenie a munkáltatónak ha jogellenesen szüntette meg a munkavállaló munkaviszonyát.
 
A munkaviszony bármelyik megszüntetési módja lehet jogellenes, s a törvényi előírásokat egyformán kell alkalmazni mindegyikre.
 
Jogellenes munkavállalói megszüntetés
Ha a munkavállaló szünteti meg jogellenesen a munkaviszonyát, köteles bizonyos távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni és a munkáltató kárát, amely viszont a munkavállaló keresete arányában 12 havi távolléti díjban maximalizált.

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.




 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]