A heti pihenőnap

A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg ez a heti pihenőnap. A legtöbb és a legegyszerűbb eset, amit mindenki ismer, hogy ez a szombat és a vasárnap. Úgy is mondhatjuk ez az általános munkarend:szombat és vasárnap a heti pihenőnap. Itt kell megemlíteni, hogy ez annyira általános, hogy más jogszabályok úgymond átveszik, hiszen gyakran határidők is munkanapban vannak meghatározva. Munkanap: hétfőtől- péntekig tartó azon napok, amelyek nem munkaszüneti napok (pl.: nemzeti ünnep augusztus 20.)
Ám az Munkatörvénykönyve azt rögzíti, hogy munkaviszonyban jár a két pihenőnap, az hogy ez mikorra esik a munkáltató jellegétől, a munkaviszonytól, a felek megállapodásától függ.
 
Figyelembe kell venni azt is, hogy kevés kivételtől eltekintve hat munkanapot követően egy heti pihenőnapot be kell osztani. Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatók, de (a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalót kivéve) a munkavállaló számára hat munkanapot követően egy heti pihenőnapot be kell osztani.

Így azt is mondhatnánk, hogy az általánostól eltérő munkarendben a pihenőnapok is egyenlőtlenül oszthatók be.
 
A vasárnapi munkavégzésnek saját szabályai vannak, így bár nem szükségszerű, hogy az egy pihenőnap vasárnapra essen, de ha valamely munkáltatónál vagy munkakörben nem lehetséges vasárnapra rendes munkaidőt elrendelni, az egyik pihenőnap szükségszerűen vasárnapra.

Ahol lehet vasárnap is rendes munkaidőt elrendelni ott is havonta legalább egy heti pihenőnap vasárnapra kell beosztani.
 
Kivételt jelent a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló, de e lehetőségnek pont a szombaton-vasárnap való munkavégzés a lényege.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/munkakozi-szunet-es-napi-piheno

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]